Detaco

Afsluiten van een uitvaartverzekering

Geplaatst op

Een uitvaartverzekering afsluiten kan een lastig iets lijken. Dit omdat de verzekeringspolissen moeilijk te lezen zijn. Toch is het afsluiten van een uitvaartverzekering belangrijk, Je wil de nabestaanden toch niet voor onaangename verrassingen laten staan? Ze op laten draaien voor de rekening over de kosten van jouw begrafenis of crematie? In deze blog wat informatie over de typen uitvaartverzekeringen, en zo wordt het afsluiten van een polis eenvoudiger.

De nabestaanden

De polissen van uitvaartverzekeringen zijn onder te verdelen in drie categorieën. Om te selecteren welke polis bij je past, moet je eerst kijken wie je nabestaanden zijn als je komt te overlijden. Sommige mensen hebben kinderen die graag van alles organiseren, anderen hebben net die broer of zus die goed geholpen zal zijn als de uitvaart volledig uit handen wordt genomen. Vanuit die kennis kun je de polis die bij je past selecteren.

Uitkeren in natura

Van alle drie de polissen is een polis die uitkeert in natura het makkelijkste voor de nabestaanden. Zodra de polishouder komt te overlijden neemt de verzekering contact op met een begrafenisondernemer en deze neemt alles uit handen. Als je als polishouder komt te overlijden bezoekt de begrafenisondernemer je naaste familie. Aldaar bespreekt deze de mogelijkheden. Bijvoorbeeld met het familiedrukwerk, stel er moet een gedicht of een Bijbeltekst op de rouwbrief gedrukt worden. Maar ook wat voor kist of urn. Zo bespreekt de begrafenisondernemer de hele uitvaart. De nabestaanden krijgen de rekening van de uitvaart niet eens te zien, deze gaat rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij.

Uitkeren in kapitaal

Het is ook mogelijk om een polis af te sluiten die precies het tegenovergestelde doet als uitkeren in natura. Als je als polishouder komt te overlijden dan keert de verzekering een bedrag uit waarvan de nabestaanden zelf een begrafenis of crematie moeten organiseren. Dit vergt veel van de achtergebleven familieleden, maar het voordeel is dat de nabestaanden de uitvaart zeer persoonlijk kunnen maken.

De tussenoplossing

Mocht het uitkeren in kapitaal teveel vergen van de nabestaanden, zij moeten immers alles regelen, dan is er een tussenoplossing. Gelijk bij uitkeren in natura neemt dan de begrafenisondernemer alles uit handen, maar daar bovenop keert de verzekering ook nog een klein bedrag uit om de begrafenis of crematie een persoonlijke tint te geven. Je moet dan denken aan een budget voor bloemen, of om een rouwadvertentie in de krant te plaatsen, of iets met live muziek tijdens de rouwdienst.

Advies

Ondanks de informatie in deze tekstblog blijven polissen moeilijk te lezen. Gelukkig zijn er tussenpersonen die kunnen adviseren bij het afsluiten van een begrafenisverzekering. Het beste is om advies in te winnen zodat je de polis afsluit die bij jouw situatie past.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden