Detaco

Belangrijke punten bij het afsluiten van een autoverzekering

Geplaatst op

Bij het vergelijken van verschillende autoverzekeringen zijn er een aantal punten waar men op moet letten. Loop altijd goed na of de prijsverhouding klopt van de verschillende onderwerpen zoals dekking, premie en eigen risico. Univé biedt een goede prijsverhouding gebaseerd op de soorten verzekeringen.

Dekking

WA-verzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering is er altijd een keuzemogelijkheid van 3 dekkingsopties. Een van deze dekkingsopties is de WA-verzekering. Bij deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die je met je voertuig bij anderen zoals voertuigen, goederen, personen en objecten veroorzaakt. Bij een WA-verzekering ben je verzekerd op de volgende punten:

 • Schade aan anderen

Voor de volgende punten ben je niet verzekerd:

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Brandschade en stormschade
 • Vandalisme
 • Schade door eigen toedoen

Let dus wel goed op wat voor auto je hebt en je de verzekering die je gaat afsluiten kunt betalen. Je WA-verzekering dekt je bij een aansprakelijkheid voor een ongeval, alleen de schade die je hebt veroorzaakt. De schade die jijzelf hebt wordt meestal niet gedekt. Als de tegenpartij het ongeluk heeft veroorzaakt, dan wordt je schade door de verzekering van de tegenpartij vergoed. 

WA beperkt casco

Naast het aanbieden van de WA-verzekering, is er sprake van een WA beperkt casco die verzekeraars aanbiedt. Deze soort dekking ligt tussen de normale WA-verzekering en het WA volledig casco. Bij deze verzekering wordt je auto voor de volgende punten verzekerd:

 • Schade door diefstal, inbraak of joyriding.
 • Brandschade
 • Botsing met een dier
 • Ruitbreuk
 • Schade door storm, hagel of overstroming

WA volledig casco

Dit wordt ook wel allrisk autoverzekering genoemd, wat een WA verzekering op de basisdekking aanvult. Bij deze verzekering wordt het veroorzaken van eigen schade ook gedekt. Bij het afsluiten van een WA volledig casco verzekering worden de volgende punten vergoed:

 • Schade door vandalisme
 • Schade door eigen schuld
 • Marktwaarde bij total loss

Premie

De premie van een autoverzekering wordt door middel van een aantal factoren berekend:

Dekking

De hoogte van een premie voor een autoverzekering wordt grotendeels bepaald door het type dekking dat wordt gekozen.

Leeftijd

De leeftijd heeft ook een impact op de premie. Vanuit onderzoek is er bij jonge bestuurders meer kans op een ongeval, waardoor ze vaak op een hogere premie uitkomen.

Schadevrije jaren

De no-claimkorting wordt toegepast wanneer je schadevrije jaren hebt. Zo krijg je korting op de premie. Hier is het uitgangspunt: hoe hoger de schadevrije jaren, hoe hoger de korting is op je premie.

Type auto

De premie kan per auto ook een verschil maken. Zo hebben sportauto’s meestal een hogere premie dan normale auto’s. Dit komt doordat sportauto’s een flink hogere marktwaarde hebben dan reguliere auto’s.

Eigen risico

Over het algemeen is een eigen risico meestal het bedrag dat je zelf moet betalen. Bij autoverzekering wordt dit gehanteerd bij schade aan je auto. Bij schade aan anderen is er geen sprake van eigen risico. Het eigen risico is alleen bij een WA beperkte casco en een WA volledige casco. Bij een WA-verzekering wordt eigen risico buiten beschouwing gelaten, omdat deze dekking de schade dekt die je bij anderen veroorzaakt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden