Detaco

De feiten over een werkmaatschappij en een holding

Geplaatst op

Een werkmaatschappij omvat de dagelijkse werkzaamheden van een bedrijf. Als je een werkmaatschappij wilt oprichten, dan is hiervoor altijd een holding nodig. Hoe zit dit precies?

Wat is het verschil tussen een werkmaatschappij en een holding?

Een holding is een onderneming die alle aandelen van een werkmaatschappij bezit (ook wel bekend als een tweeledige bedrijfsstructuur). Zoals de naam al aangeeft, bezit de holding de waardevolle activa van het bedrijf, waaronder intellectuele eigendom en inventaris.

Een werkmaatschappij doet alle handel zoals het aangaan van contracten, het inhuren van medewerkers en het fysieke klantcontact. De werkmaatschappij is het publieke gezicht en gaat over het algemeen alle verplichtingen van je bedrijf. Als gevolg daarvan loopt de werkmaatschappij het risico verantwoordelijk te worden gehouden als er iets misgaat binnen je bedrijf.

Een belangrijk voordeel van een dubbele bedrijfsstructuur is dat de holding de activa van je bedrijf kan beschermen tegen alle verplichtingen die de werkmaatschappij op zich neemt.

Wat is een voorbeeld van een operationele activiteit binnen een werkmaatschappij?

(Financiële) administratie

Functies zoals boekhouding, inkoop, personeelszaken, inkoop, onderhoud van faciliteiten en informatietechnologie vallen onder de operationele activiteiten.

Activiteiten die de omzet opleveren

Er zijn twee primaire inkomstengenererende activiteiten van bedrijven, namelijk het leveren van diensten en het verkopen van producten. Al deze activiteiten vallen onder de werkmaatschappij.

Faciliteiten en klantenservice

De daaraan verbonden kosten van klantenservice en onderhoud van faciliteiten omvatten huur, nutsvoorzieningen, verzekeringen en licenties.

Marketing en promoties

De operationele activiteiten omvatten promotie en reclame voor goederen en diensten. Zo kan een belastingaccountant bijvoorbeeld introductietrainingen voor kleine bedrijven organiseren bij de plaatselijke Kamer van Koophandel.

Een werkmaatschappij oprichten

Voor het oprichten van een werkmaatschappij dien je een conceptakte van de oprichting op te stellen. Dit is een juridische akte waarin allerlei zaken worden vastgelegd voor jouw werkmaatschappij. Als je er zeker van zijn dat deze documenten volledig juridisch juist zijn, dan kan het handig om hier hulp bij in te schakelen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden