Detaco

Ik wil scheiden, hoe doe ik dat?

Geplaatst op

Ben jij op het moment ongelukkig in je huwelijk en wil je het liefst scheiden om jezelf uit je lijden te verlossen? Dan is dat misschien wel een goede stap om te nemen! Jouw eigen geluk doet er namelijk ten alle tijden toe. Het is dan ook vaak moeilijk voor mensen om aan een scheiding te beginnen. Dit omdat er vaak gedacht wordt dat je egoïstisch zou zijn, of dat je krijgt te horen krijgt ‘denk aan de kinderen’. Helaas kun je de toekomst van je relatie niet van tevoren inschatten en kunnen er genoeg redenen zijn waardoor je ongelukkig bent geworden in je huwelijk. Dit is dan ook iets wat je niet moet negeren en waar je werk van moet maken. Je eigen gezondheid in dit geval staat voorop! Lees in deze blog welke stappen je het beste kunt nemen om de scheiding goed te laten verlopen.

Emotionele belangen

Tuurlijk is scheiden een emotionele rollercoaster. Jijzelf en de betrokkenen zullen een emotionele en moeilijke tijd tegemoet gaan. Hiervoor is het dan ook belangrijk dat je rekening houdt met wie hier in betrokken zouden moeten zijn. Het is namelijk aan te raden om je kinderen hier niet te veel in te betrekken, zeker niet als er ruzies onderling zijn die hoog kunnen oplopen. Het is in dit geval verstandig om oma en opa erbij te betrekken wat betreft je kinderen. Zorg dat ze buiten vervelende situaties blijven en dat er wel iemand is die met de kinderen kan praten.

Uiteraard is het belangrijk om in deze zware periode ook goed voor jezelf te zorgen. Blijf bijvoorbeeld goed eten, ook al heb je geen honger. Zorg voor goede slaaprust! Door bijvoorbeeld uit de situatie weg te blijven, in dit geval het huis waar jullie samenwoonde, kun je beter bij je ouders of goede vriendin gaan slapen. Door in het huis te blijven wordt je continu geconfronteerd met de situatie. Ook zul je waarschijnlijk gaan nadenken over bepaalde meubels, zoals wie krijgt wat en wat zul je zelf opnieuw moeten gaan aanschaffen straks. Dit zijn simpelweg problemen waar je zo nu en dan even pauze van moet nemen. Dan is het ook erg belangrijk om een goede vriend of vriendin te hebben waar je altijd even goed mee kunt praten. Je zult namelijk altijd iemand nodig hebben die jou wat moet toespreekt en je helpt met keuzes maken. Het is belangrijk in deze moeilijke tijd dat je begrepen wordt en je zeker niet alleen voelt. Je emotie gaat namelijk alle kanten op, van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie naar langzaam maar zeker een berusting. Hier heb je dus wel iemand voor nodig die je zo nu en dan met beide voeten weer terug op de grond zet.

‘‘Voel je begrepen en niet alleen, communicatie is key!’’

Een juridische kwestie

Tuurlijk is scheiden niet leuk en zal het waarschijnlijk een gevecht worden wat de spullen en het financiële gedeelte betreft. Het is dan ook zeer aan te raden om hier een professioneel iemand voor in te schakelen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op familierecht-apeldoorn.nl. Dit is een mediator die je kan helpen en ondersteunen bij het financiële aspect. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verdelen en vaststellen van de bezittingen.
  • Het vaststellen van alimentatie voor je kinderen.
  • Afspraken over de voogdij van de kinderen en een ouderschapsplan.
  • Bespreken van schulden, verdelen volgens de wet.

En natuurlijk nog veel meer plannen die geregeld moeten worden. Ook moet je er rekening mee houden dat jullie meningen enorm van elkaar kunnen verschillen, waardoor het dus ook handig is als er iemand bij zit die hier een duidelijke mening tegenover kan zetten en alles kan bekijken via de juridische kant. Een mediator is dus eigenlijk niet weg te denken en zal veel problemen en ruzie van jullie onderling kunnen wegnemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden