Detaco

Maatwerk voor bedrijfssoftware

Geplaatst op

Als een ERP-software niet in staat is om de processen van een bedrijf holistisch weer te geven, zullen aanpassingen nodig zijn. Dit gaat gepaard met veel uitdagingen.

Bijna geen enkel bedrijf is hetzelfde als het andere in termen van de eigen organisatiestructuur en processen. Om echter ten volle te kunnen profiteren van de voordelen van een ERP-systeem, moet het perfect aansluiten bij het bedrijf en zijn processen. Het ontwikkelen van maatwerk software biedt mogelijkheden voor het individualiseren van een systeem.

Vaak zijn deze niet voldoende en dan is het noodzakelijk om de broncode van de applicatie te wijzigen. Het ontbreekt bedrijven echter vaak aan expertise en mankracht. Maar ook de ERP-markt heeft hier al passende oplossingen voor. Het sleutelwoord hier is low-code. Waar dit allemaal over gaat, willen we hieronder in meer detail verduidelijken.

ERP-systemen en hun aanpassingsvermogen

ERP-software wordt in bijna alle bedrijven gebruikt. Het doel van deze applicatie is om processen bedrijven te digitaliseren om zo een uniforme en allesomvattende planning van processen en middelen mogelijk te maken. Hiervoor worden alle processen digitaal in kaart gebracht en worden de bijbehorende gegevens samengevoegd tot een centrale database.

Alle actoren in het bedrijf hebben hier dan gezamenlijk toegang toe en kunnen zo sneller en efficiënter informatie uitwisselen. Daarnaast kunnen veel processen aanzienlijk worden ingekort. Deze kunnen over afdelingen heen worden opgezet, wat uiteindelijk middelen op alle niveaus bespaart.

Om het potentieel van ERP-software volledig te benutten, moet het perfect passen bij het bedrijf. Daarom kunnen deze systemen sterk worden aangepast en bieden ze veel mogelijkheden voor individualisering. Beginnend met de implementatie van uw eigen ontwerpen, kunnen procespaden zelf ook tot op zekere hoogte worden aangepast.

Waar deze aanpassing opties niet voldoende zijn, is een wijziging in de broncode vereist – en dit is precies waar het verraderlijk wordt. Aan de ene kant vereist een verandering in de broncode de aankoop van de software zelf en de nodige expertise in de eigen gelederen.

ERP-systemen als Software as a Servicekunnen niet eenvoudig in de broncode worden gewijzigd, omdat u alleen de licentie verkrijgt om het systeem te gebruiken en niet de software zelf. Aanbieders van cloud systemen proberen dit vermeende nadeel tegen te gaan met nog meer individuele aanpassingsmogelijkheden.

Aanpassingsmogelijkheden van een ERP-software

Laten we eens kijken naar de individuele aanpassing opties die ERP-software biedt. Dit moet laten zien waarom het zo belangrijk is om de juiste ERP-software voor je eigen bedrijf te vinden en waarom je vooraf veel moet nadenken over de verschillende toepassingsgebieden van de software.

Organisatiestructuur

Bedrijven zijn anders gestructureerd en georganiseerd. Deze verschillen moeten ook aan de software kant vertegenwoordigd kunnen worden. Ook moeten meerdere locaties en vestigingen vaak met één applicatie worden afgedekt. Hiervoor zijn in de software verschillende opties beschikbaar waarmee uw eigen structuren kunnen worden weergegeven.

Processen aanpassen

Ook voor de individuele processen moeten opties beschikbaar zijn waarmee de individuele processen volgens hun eigen ideeën kunnen worden gepresenteerd. Processen moeten worden onderverdeeld in afzonderlijke proces secties en kunnen naar wens worden aangepast. Op deze manier kunnen zelfs zeer individuele processen in het bedrijf aan de software kant in kaart worden gebracht zonder dat je te veel aan je eigen processtructuur hoeft te werken.

Interfaces en integraties

Bijzonder belangrijk bij het kiezen voor of tegen een software zijn de mogelijke integraties en interfaces met systemen van derden die het ERP biedt. Als deze niet beschikbaar zijn, moeten ze uitgebreid worden geprogrammeerd, als dit al mogelijk is. Daarom is het de moeite waard om vooraf goed te letten op de integratie en interface mogelijkheden van het systeem.

De gebruikersinterface aanpassen

Ook de gebruikersinterface van een ERP-software kan vaak individueel worden aangepast. Gepersonaliseerde dashboards maken snelkoppelingen naar de individueel noodzakelijke functies van het systeem mogelijk en geven belangrijke KPI’s direct en duidelijk weer. Functies die niet nodig zijn, kunnen eenvoudig worden verborgen, zodat alleen informatie die relevant is voor de betreffende werknemer wordt weergegeven.

Voor- en nadelen van het aanpassen van ERP-software

Bij alle aanpassingen opties moet er echter altijd voor worden gezorgd dat het systeem over het algemeen updatebaar blijft. Hier ontstaan al snel problemen en moet je bij een update terug naar de broncode. Een hoge mate van individualisering binnen de software, dus zonder de broncode te hoeven wijzigen, is daarom meestal de prettigste en uiteindelijk tijdbesparende variant.

Ook kunnen de aanpassingen  eenvoudig en snel zelf worden gemaakt, omdat er geen programmeer inspanning nodig is. In de snel veranderende markten van vandaag is een hoge mate van customizing een echte meerwaarde. Het is in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook op de lange termijn met het systeem kunt werken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden