Detaco

Wat te doen als je je baan bent ontgroeid?

Geplaatst op

In Nederland komt het steeds vaker voor dat mensen niet tevreden zijn met hun baan. Het is niet handig om jaren werk te doen waar je eigenlijk een hekel aan begint te krijgen omdat dit erg slecht is voor je psyche. Mensen die voor een langere periode met tegenzin naar hun werk gaan, zullen op den duur te kampen krijgen met depressies of een burnout.

Redenen voor ontevredenheid

Een veelvoorkomende reden tot ontevredenheid is het gevoel hebben dat je geen keuze hebt: uiteindelijk moeten de monden toch gevoerd worden en is een dak boven het hoofd geen overbodige luxe. Het is dan ook vaak erg vervelend om te horen hoe moeilijk het is om aan een baan te komen in bepaalde sectoren in tijden van economische onzekerheid. Veel mensen durven dan niet de stap te zetten uit hun comfortzone. Het gevolg: een persoon die steeds meer hekel of zelfs haat krijgt voor zijn baan omdat hij zich opgesloten voelt. Een andere veelgehoorde reden is dat mensen een plafond hebben bereikt in hun baan. Sommige mensen hebben te veel ervaring opgedaan in het bedrijf en zien geen doorgroeimogelijkheden waardoor de baan eigenlijk veel te makkelijk wordt. Ze zijn als het ware de baan ontgroeid en hunkeren naar een nieuwe uitdaging.

Wat kun je er tegen doen?

Als jij ontevreden bent over je huidige baan en geen uitweg ziet, raden we aan om te praten met een loopbaancoach. Loopbaanbegeleiding helpt jou bij het oplossen van persoonlijke loopbaanvraagstukken. Samen met een coach bespreken jullie wat voor jou belangrijk is in een baan: wat voor uitdaging zoek je en waar zie je jezelf in de toekomst? Door een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen zet je als het ware je doelen op papier, die je in een bepaalde tijd moet voltooien. Dit geeft mensen vaak dat extra zetje in de rug om de doelen na te streven. Als je om een andere reden compleet ongelukkig bent in je huidige baan raden we aan om een stapje terug te doen. Je voelt zelf aan als je geen energie meer krijgt van de baan en alsmaar ongelukkiger wordt. Dit is een teken om iets aan te passen in je leven. Als het niet komt door je persoonlijke omgeving, raden we aan om het roer om te gooien: ga weer studeren of volg cursussen om een andere richting op te kunnen. Je hebt zelf het heft in handen en het is aan jou om de keuzes te maken die je uiteindelijk gelukkig zullen maken. Het leven is kort, maar is het langste wat je ooit zult doen. Om dan elke dag naar een baan te gaan die je haat is niet raadzaam.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden